16 Nisan 2010 Cuma

Şelale grubunun modül 5 sorularına cevapları

Soru 1-Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Soru 2-Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
CEVAPLAR
1-Öğrenme ölçeklerini verimli bir şekilde kullanarak öğrenip öğrenmedikleri değerlendirebilirim.
—Ara değerlendirmelerle, soru cevaplarla, 3 2 1 yöntemi ile grup çalışması ise sık sık birlikte olmakla ve ünite değerlendirmesi ile değerlendirebilirim.
—Proje çalışmasına başlamadan önce üç aşamada (Proje öncesinde-Proje esnasında-Proje sonunda)gerçekleştireceğim değerlendirme araçlarını hazırlarım. Proje öncesinde, genel olarak öğrencilerimin önbilgilerini yoklayarak planıma da farklılıkları göz önüne alarak şekillendiririm. Proje yapımı devam ederken öğrencilerimle iletişim kurarak onları takip ederim ve çalışmalarını izlerim. Proje sonunda da, projeyi tamamlayıncaya kadar ki çalışmalarını da dikkate alarak, yaptıkları çalışmaları onlardan sergilemelerini isterim ve değerlendirmemi tamamlarım.

2-Akran değerlendirme, grup değerlendirme, kendini değerlendirme vb değerlendirme çeşitleri kullanarak öğrenciler değerlendirme sürecinde aktif hale getirilebilir.
—Öğrencilere değerlendirmenin önemi, gerekliliği, tarafsızlığı anlatılır ve öz değerlendirme, akran değerlendirme, ünite değerlendirmesi uygulanır.

—Öğrencilerin değerlendirme sürecinde aktif olabilmeleri için mutlaka çalışma esnasında onlarla iletişim kurarım ve akran değerlendirme, ilerleme raporları… gibi değerlendirme araçlarını değerlendirme sürecine dahil ederim. Böylece öğrenciler birbirlerine geri bildirim sağlayarak öğrenmelerine de katkıda bulunmuş olunur.

2 yorum:

  1. Uğur hocam, cevaplarınız çok açıklayıcı olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. TEŞEKKÜRLER ERHAN BEY:)

    YanıtlaSil