20 Nisan 2010 Salı

GRUP AHENK MODÜL 6 SORULARININ CEVAPLARI


•Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Öz-yönelim tüm bireylerin, yaşamlarının her alanında kendilerinden beklenen görevleri gerçekleştirmelerine yardımcı olan bir 21. yy becerisidir. Bu yüzden, yaşı ne olursa olsun, tüm insanlarda bulunması gereken önemli bir öğrenme özelliğidir. Öğrencilerin, özellikle de yardıma ihtiyacı olan düşük başarılı öğrencilerin öğrenmelerini geliştiren en etkili yol ara(geliştirme amaçlı) değerlendirmelerdir. Ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmelerden elde edilen bilgiler, onların bireysel ihtiyaçlarını karşılamak ve bağımsız öğrenenler haline gelmelerine yardımcı olmak için yapıcı biçimde kullanıldığında, öğrenciler öğrenmeyi öğrenme konusunda gelişim gösterirler.
Bireysel ilgi ve becerilerinden yararlanmalarına izin vermek için, öğrencilere, onları zorlayan ve içinde çalışmaktan hoşlandıkları bir ortamı seçme özgürlüğü verilebilir. Öğrencilere, öğrenmelerini nasıl paylaşmak istedikleri konusunda seçme hakkı tanınabilir. Kitap, gazete, çoklu ortam sunusu, web sitesi ya da kısa bir sahne oyunu gibi çeşitli seçenekler sunularak, öğrencilerin bilgilerini arttırmaları ve ilgi alanlarını kullanmaları sağlanır. Öğrenciler, onları zorlayacak; teknoloji kullanımı, yazma ya da rol yapma gibi yeni beceriler öğrenmelerine yardımcı olacak bir proje seçmeye teşvik edilebilir.
Yine, öz yönelim ve yönetim becerilerini kazandırmak için, öğrencilere, işbirliği, proje planlama, eleştirel ve sistemli düşünme ile yaratıcılık gibi 21’inci yüzyıl becerilerinin yanında okuma-yazmaya yönelik yıllık ve ünite amaçları hazırlatılabilir, bu amaçlara ulaşmaları konusunda gerekli çalışmalar yaptırılabilir.
Özetle, çeşitli değerlendirme stratejileri kullanarak, akran ve öz-değerlendirmeyi teşvik ederek, öğrencilerin üst düzeyde öğrenmelerine ve bağımsız öğrenen becerileri geliştirmelerine yardımcı olabiliriz.

•Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
1. Öğrencilerin öğrenme yetenekleri farklılık gösterir. Dolayısıyla bir sınıfta hem öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler, hem de üstün zekâlı ya da yetenekli öğrenciler aynı anda bulunabilir.Kavrama yetenekleri açısından farklılık gösteren bu öğrencilerin öğrenmeye karşı ilgili olmaları, öğrenme hedeflerine ulaşarak iyi notlar almaları için bireysel gereksinimlerinin karşılanması büyük önem taşır.Öğrenciler, bilgi ve becerilerini geliştirmek için, güçlü yönlerini ve ilgilerini ön plana taşıyan farklı öğrenme çevrelerine de gereksinim duyar. Öğretmenler, ara değerlendirme uygulamalarından elde ettikleri bilgilere dayanarak öğrencilerinin bireysel gereksinimlerini ve özelliklerini karşılayabilirler.
2. Grup çalışmaları yaptırılırken, bireysel faklılıklar gösteren öğrencilerin, gruplara karma olarak yerleştirilmesi önemlidir.Böylece, öğrencilerin, birbirlerinin öğrenimlerine yardımcı olmaları sağlanır. Görev dağılımı yapılırken üstün zekâlı öğrencilere daha karmaşık, uğraştırıcı, kendi amaç, ilgi ve yeteneklerine uygun; öğrenme güçlüğü çekenlere de daha anlaşılır, kendilerine özel hazırlanmış görevler verilebilir. Bu şekilde her iki tarafın da projede etkili ve istekli bir biçimde
yer alması sağlanabilir, bireysel gereksinimleri karşılanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder