1 Mayıs 2010 Cumartesi

Kursta emeği geçen herkese, başta Ayşe Hocama, grup arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Bu sayfayı açmak alışkanlık olmuştu benim için. Kendinize iyi bakın...

teşekkürler




GRUP HİTİT OLARAK TÜM 4.GRUP ARKADAŞLARIMIZLA SEMİNERDE BİR ARADA BULUNMAKTAN DUYDUĞUMUZ MUTLULUĞU BELİRTİRKEN, EMEKLERİ İÇİN AYŞE HANIMA NEZDİNİZDE TEŞEKKÜR EDERİZ..

29 Nisan 2010 Perşembe

GRUP AHENK'İN MODÜL 8 SORULARINA YANITLARI


1. Etkili bir gösterimi nasıl planlayıp gerçekleştirebilirim?
Etkili bir gösterim yapmadan önce, ünite planının titizlikle hazırlanması gerekir. Konunun içeriği, kazandırılması gereken hedefler belirlendikten sonra, konunun akılda kalması, belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için gerekli olacak çarpıcı kaynaklar araştırılır. Dikkat çekici görseller, anlamlı ve düşündürücü sözler konuyu daha ilgi çekici hale getirebilir. Hazırlanan slayt gösterimleri, öğretmenin anlatımına destek olacak görseller içermelidir. Konuyla ilgili bilgiler sözlü olarak verilirken, arka plandaki görseller, akılda kalıcı metinler, konu anlatımını destekleyecektir.

2. Yapıcı geri bildirim nasıl verebilirim?
Her şeyden önce geri bildirim verilirken, öğrencilerin büyük emek harcadıkları akılda tutulmalıdır. Bu yüzden, yapılacak eleştiriler çok sert olmamalı, tam tersine, öğrencileri, bir sonraki etkinlikte daha özenli çalışmaları için motive etmelidir. Olumlu geri bildirimler öğrenciyi cesaretlendirir, kendine olan güvenini arttırır. Bu yüzden olumlu noktalar özellikle vurgulanmalıdır. Yapılan hatalar, eksiklikler öğrencinin şevkini kırmadan, öğretici olacak biçimde, çözümleri gösterilerek açıklanmalıdır.

GRUP HİTİT MODÜL 8 CEVAPLARI


GRUP HİTİT MODÜL 8 SORULARINA CEVAPLARI


1. Etkili bir gösterimi nasıl planlayıp gerçekleştirebilirim?

Etkili bir gösterim yapabilmemiz için proje tanıtım sunumumuzu, proje değerlendirme araçlarını ve diğer öğrenme örneklerini kullanırız. planlı bir şekilde hazırlanmış ünite ürün dosyasını başlangıç ve sonuç ilişkili bir sunum hazırlayarak hazırlıklı ve seri olacak şekilde, proje öğrenci merkezli olduğundan onları da işin içine katarak görsel ve işitsel materyallerle destekli olarak sergileriz. Gösterim fikirlerinden Bütün Grup yöntemi ile öğrencilerin birbirleri için yazılı değerlendirme yapmalarını, Eşleş-Paylaş yöntemi ile de sınıfın görüşlerini birbirleriyle paylaşmalarını sağlarım.

2. Yapıcı geribildirim nasıl verebilirim?

Genel ilke olarak kabul edilmiş şekliyle karsı tarafı kırmadan, yol gösterir tarzda , yardımcı olacağımızı hissettirir bir duruşla geribildirim vermeliyiz. Bunu destekler mahiyette projenin hazırlanış ve gösterimi sırasında başarılı bulduğumuz yönlerine olumlu geri bildirim veririz. Ayrıca eksik ve hatalı bulduğumuz yönleri için de rehberlik yaparak doğru yöntemleri gösterip düzeltmelerini sağlarız.Projenin hazırlanış ve gösterimi açısından başarılı bulduğum yönlerine olumlu geri bildirim veririm, ayrıca eksik ve hatalı bulduğum yönlerini de doğru yöntemleri göstererek düzeltmelerini sağlarız.

27 Nisan 2010 Salı

GRUP ŞEN- MODÜL 7 CEVAPLARI

1. Nasıl öğrenci merkezli bir sınıfta nasıl rehberlik yapabilirim?

Öğrencilerin etkin olarak proje çalışması yapacağı sınıf için etkinliklerde kullanacakları çeşitli teknolojik araçların kullanım yönergeleriyle ilgili rehberlik malzemelerini hazırlarım. Soru sorma tekniğini çok iyi kullanarak onlara hazır bilgiler vermektense bilgiye ulaşmaya yönlendirerek rehberlik yaparım. Ayrıca rehberlik kaynaklarının öğrencilere ilham verecek şekilde olmasını böylelikle de öğrenmenin daha zevkli hale gelmesini sağlarım.

2. Öğretim uygulamamı desteklemede teknolojiyi nasıl kullanabilirim?

Müfredatı uygulayarak hedeflerime ulaşmada ve belirlediğim stratejileri gerçekleştirmede kolay erişilebilirliği artırma ve zamandan kazanma amacıyla teknoloji kullanırım. Öğrencileri eşleştirip ve günlük bilgisayar kullanımı programı oluştururum. Bireysel öğrencinin kullanımına yönelik açık zaman dilimleri için zaman bulmaya çalışırım. Öğrencilerin zaman kısıtlamalarına uymaları için bir kronometre kullanırım. Bilgisayar zamanının ürün oluşturma ve araştırma yapma için kullanıldığından emin olmak için izleme formları kullanırım. Diğer tüm planlama çalışmaları önceden yapılıp yapılmadığını kontrol ederim. Zamandan tasarruf etme amacıyla, öğrencilerin doldurmaları için, öğretmen tarafından oluşturulmuş şablonlar kullanırım. Bilgisayar terimleri ve komutları kullanarak posterleri sergilerim. Sürecin her aşamasında teknolojinin gerekli araçlarını öğretim amaçlarıma uygun şekilde planlayıp kullanırım.

GRUP HİTİT MODÜL 7 CEVAPLARI



•SORU 1 ÖĞRENCİ MERKEZLİ BİR SINIFA NASIL REHBERLİK YAPABİLİRİM?


DOĞAYI EN ÇOK MERAK EDENLER ÇOCUKLARDIR, ONLARIN MERAKLARINI PAYLAŞALIM VE ÖĞRENMELERİNE REHBERLİK EDELİM.

Geçmişte bilgili insan, her şeyi bilen ya da başkalarının ürettiği bilgileri kafasında depolayan kişiydi. Bu nedenle geçmiş yüzyıllarda eğitim, daha çok var olan bilgi birikiminin, kültürel değerlerin ve yaşamsal becerilerin yeni yetişen kuşaklara aktarılması olarak görülmüştür. Bugün ise bilgili insan; bilginin farkında olan, bu bilgiye ulaşmanın yollarını bilen, ulaştığı bilgiyi anlamlandırarak öğrenen, öğrenmiş olduğu bilgilerden yeni bilgiler üretebilen ve ürettiği bilgileri sorun çözmede kullanabilen kişidir. Öyleyse insan beyni, öğrenilen bilgilerin yığmacı biçimde depolandığı bir yer değil; tersine etkin bir strateji merkezi olmalıdır.
Bu nedenle artık eğitimde öğreten öğretmen değil rehberlik yapan öğretmen anlayışı doğmuştur. Öğrenci merkezli bir sınıfta rehberlik yapmak aşağıdaki şekilde gerçekleşmelidir,
1. Öğrencinin, mevcut ve gelecekteki eğitsel gereksinimlerinin farkına varmasına yardımcı olmak.
2. Kendi fiziksel ve zihinsel yeteneklerini ve sınırlamalarını, yani "öğrenme profilini" keşfetmesine yardımcı olmak.
3. Belirleyeceği eğitsel ihtiyaçlarının gerektireceği bilgi, beceri ve tutumlara yönelik davranışların, öğrenme profiline uygun yollarla ve bizzat kendisince kazanılmasına yardımcı olmak.
Bu üç amacın da "bilgi belleme"ye değil, "öğrenmeyi öğrenme" ye dayalı olduğuna dikkat edilmelidir (Titiz, 2001).
Eğitim anlayışının değiştiği günümüzde, eğitim sistemlerinin değişimi de kaçınılmazdır. Ders kitaplarında sunulan bilgiyi ve onun aktarıcısı olan öğretmeni merkez alan eğitim anlayışları yerine; bilgiyi türlü kaynaklardan edinen ve sürekli gelişimin bir aracı olarak gören öğrenciyi merkez alan eğitim anlayışı yerleşmektedir.
Öğrenmenin öğrencinin kendi ürünü olabilmesi için öğrencinin öğrenme etkinliğine katılması gerekir. Böylelikle öğrenciler bilgi ya da becerilerini yeni bir duruma transfer edebilirler.
Bu yaklaşımı temel alan etkili bir öğrenmenin gerçekleşmesi için öğrenme süreci;
• Merak uyandırma ve plânlama,
• Araştırma ve keşfetme,
• Çözümleme ve derinleştirme,
• Paylaşma ve yaşantıya uygulama basamaklarını içermelidir.


SORU 2 ÖĞRETİM SÜREÇLERİNİ DESTEKLEMEDE TEKNOLOJİYİ NASIL KULLANABİLİRİM?
Jonassen’e göre (1992), öğrenciler kendi seçtikleri yolda kendi bilgilerini inşa etme yeteneğine ve özgürlüğüne sahip olma gereksinimindedir. Bu açıdan, teknoloji kullanımının öğrenme-öğretme ortamlarında yararlı olup olmadığını tartışmak yerine, eğitimin etkili olarak gerçekleştirilmesinde teknolojinin nasıl kullanılabileceğini ele almak gerekmektedir Teknolojik olanaklar kullanılarak oluşturmacı etkinlikler kolaylıkla oluşturulabilir. Örneğin, öğrenciler “örümcekler” hakkında bir televizyon programını izleyip konuyu keşfetmeye, onu tartışmaya, onun hakkında yazı yamaya ve bu konuyu bir başka konu ile ilişkilendirmeye çalışabilirler. Bu noktada bir televizyon programından yola çıkılarak bir çok etkinlik düzenlenebilir (Sechez, 1997). Bu duruma benzer olarak öğrenciler internette bir konu hakkında bağımsız keşfetme biçimine yönlendirilebilirler. Öğrenciler internet aracılığı ile bir konu başlığını okuyabilir veya bildikleri hakkında beyin fırtınası etkinlikleri gerçekleştirebilirler. Bu açıdan oluşturmacı bir sınıfta her bir öğrencinin farklı etkinliklerde bulunması mümkündür. Oluşturmacılıkta bireylerin özerkliği ve inisiyatifi teşvik edilir. Ayrıca, oluşturmacı düşünce, bilgi inşasında farklı kaynakların kullanılması gerektiğini de belirtir (Sechez, 1997). Günümüzde teknoloji, toplumun ve bireyin sosyal bağlamının önemli bir parçasıdır. Etkileşimli çoklu ortam aracılığı ile bireyler, çoklu bakış açılarını paylaşarak birbirleri ile etkileşimde bulunabilir. Ayrıca, öğrenme- öğretme uygulamalarında görülen bazı teknolojik yönelimler, öğretmen-öğrenci, öğrenci- öğrenci arasındaki ilişki biçimlerini de değişikliğe uğratmıştır.
Bu açıdan elektronik kültürün eğitsel çevrelerde ne gibi avantajlar sağlayabileceği yaygın araştırma konusudur. Artık, teknolojinin geleneksel ve metinsel otoritelere (kitap gibi) ve hiyerarşik ilişkilere meydan okuduğu açıktır. Bu çerçevede, bilgisayarların alıştırma-uygulama yaptırma gibi beceriler için sınıfta kullanılmasından daha çok işbirlikli öğrenme, senkron ve asenkron uygulamalar üzerinde temellendirilen öğrenme, işbirlikli veri tabanları, işbirlikli proje tabanlı okul çalışmaları doğrultusunda kullanılmasına önem verilmektedir.
Küçük gruplarda etkili olarak çalışabilme yeteneği, aynı zamanda işyeri becerilerinin geliştirilmesinde de önemlidir. Grup sürecinin olduğu iş ve sınıf ortamlarında aynı zamanda küçük grup çevreleri de vardır. Örgütsel etkililik ve verimliliğin başarılmasında çalışanların işbirliği yapması temeldir
Günümüzde teknoloji, tekno-kültür olarak adlandırılabilecek e-mail, bilgisayar konferansı, video-konferans ve grup yazılımları ile öğrencilerin gerçek dünya etkileşimlerinde bulunmasına olanak vermektedir. Artık, bilgisayar tabanlı bilgi teknolojilerinin toplum üzerindeki etkisi, bütün kurumlarda olduğu gibi eğitim kurumlarının da yapısını değiştirmektedir.

26 Nisan 2010 Pazartesi

GRUP AHENK'İN MODÜL 7 SORULARINA CEVAPLARI



•Öğrenci merkezli bir sınıfa nasıl rehberlik yapabilirim?

1.Eğer öğrenci merkezli sınıf uygulaması yeni uygulanacaksa, öncelikle, öğrencilerin ne yapmaları gerektiğini ayrıntılı ve anlaşılır bir dille anlatırım.
2.Onları konuya motive edecek,verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayacak düşündürücü, kışkırtıcı tasarım soruları hazırlarım.
3.Proje hazırlarken, bilgisayar kullanımında eksiklikleri olan öğrencilere, bu konuda yardımcı olmaya çalışırım.
4.Grup üyelerinin sorumluluklarını yerine getirip, getirmediklerini kontrol ederim.
5.Ara değerlendirmelerle, anlamadıkları konularda yardımcı olur, eksikliklerini gidermelerini sağlarım.

•Öğretim süreçlerini desteklemede teknolojiyi nasıl kullanabilirim?

1.İşleyecekleri konu ile ilgili bilgiler, görseller edinmeleri için internetten faydalanmalarına teşvik ederim.
2. Web günlükleri oluşturarak, geribildirimlerde bulunulmasını sağlarım.
3.Görsel olarak dikkat çekmek amacıyla, slayt sunu hazırlattırır, projeksiyonla sınıfa izlettiririm.

modül 7 sorularına cevaplarımız Şelale Grubu

SORU-1: Öğrenci merkezli bir sınıfa nasıl rehberlik yapabilirim?
CEVAP-1:Öğrencileri konuya motive ederim . Konu başlıklarını veririm .Gerektiği zaman müdahale ederek derse ben de katılırım .
SORU-2:Öğretim süreçlerini desteklemede teknolojiyi nasıl kullanabilirim?
CEVAP-2:Projeksiyonda sunum yaparak dersi işlemelerini sağlarım . Konu testleri hazırlayıp , fotokopilerin dağıtılmasını sağlarım .

25 Nisan 2010 Pazar

MODÜL YORUMLARIM


Değerli Arkadaşlar,

Sizlerin bloğumuzdaki modül sorularına ilişkin yorum ve yanıtlarınızı takip ediyorum. Her şeyden önce bloğu ihmal etmediğinizi görmek beni sevindiriyor. Ayrıca sorulara vermiş olduğunuz yanıtlar da öğrenci merkezkli ve proje tabanlı eğitim sisteminin öngördüğü yaklaşımlara oldukça uygun. Bu konuda bir sorun yaşamadığınızı görüyorum. Olumsuz bir eleştirim yok. Herkese teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Tabi ki çiçekler sizin için :)

21 Nisan 2010 Çarşamba

tşk

uğur hocam elinize sağlık çok güzel olmuş..sana ulaşabildiysem bana haber verir misin?

ŞELALE GRUBU MODÜL 6 SORULARI CEVAPLARI

* Öğrencilerime öz-yönelimli olmaları için nasıl yardım edebilirim?
* Öğrencinin öz-yönelim gelişimi için öğretmen olarak gözönüne alınması gereken noktalar :

1. Oluşturmacı öğretmen, öğrencilerin girişimini cesaretlendirmek

2. Fiziksel materyalleri ve çeşitli kaynakları amacına uygun olarak kullanmak

3. Öğrencilere yaptıracağı aktiviteleri şekillendirirken sınıflandırma, analiz etme, tahminde bulunma ve yaratıcılık gibi bilişsel terminolojiyi kullanmak

4. Öğrenci sorularının dersi yönlendirmesine, öğretme stratejilerinde ve dersin içeriğinde değişiklik yapabilmesine imkân sağlamak

5.İşlenen konudaki kavramları kendisinin nasıl anladığından bahsetmeden önce öğrencilerin sahip olduğu kavramları anlamaya çalışmak

6. Öğrencilerin hem birbirleriyle hem de öğretmenle diyaloga girmelerine yardımcı olmak

7. Öğrencilerin birbirlerine soru sormalarına ve düşündürücü ve açık uçlu sorular sorarak öğrencileri araştırma yapmaya teşvik etmak

8. Öğrencilerin konuyla ilgili mevcut bilgilerini derinlemesine anlamaya çalışmak

9. Soru sorduktan sonra öğrencilere düşünme fırsatı tanımak
10. Öğrencilerin kavramlar arasında ilişki kurabilmeleri için zaman tanımak
*Öğrencilerin farklı ihtiyaçlarını nasıl destekleyebilirim?
1. Her öğrencinin farklı özelliklere sahip olduğu ve farklı ihtiyaçları bulunduğu düşüncesi ile onlara farklı ortamlar hazırlayarak daha iyiye ulaşmalarını sağlarım.

GRUP ŞEN- MODÜL 6 SORULARINA CEVAPLAR

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Eğitimin yeni yaklaşımı, öğrenmenin kendi kendilerine gerçekleşebilmesidir. Bunu da gelişen teknolojik ortamda güzel hazırlanmış bir planlama ile öğrenciye teknik imkanları sağlayarak ve öğrenciye güven duygusu paralelinde gerçekleştirebiliriz. Öğrenciler yaptıkları çalışmalarda doğru-yanlış karışımında kendisine gerek olanı alacaktır. Aynı zamanda bunu gerçekleştirirken bazı değerlendirme araçları kullanmak alınan mesafe hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu çalışmalar yapılırken öğrencilerin öğrenme tekniklerinin de bilinmesi gereklidir. Bu sayede yapılacak çalışmalarda farklı öğrenme tekniklerine sahip olan bireyler için uygun yönlendirmelerle öğrencilerin hem öğrenmesini hem de kendilerine güvenmeleri sağlanmış olur. Yapacakları proje ve performans görevlerinde öz değerlendirme formları kullanarak öğrencilerimin kendi performanslarını görmelerini sağlamaya çalışırım. Onlara, bilginin ezberlenerek unutulabileceğini fakat araştırma yapıldığında ve gerçek yaşantımızla ilişkilendirildiğinde kalıcı olacağını vereceğim araştırma ödevleriyle kavratmaya özen gösteririm.


Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Öğrenci hakkında öncelikli yapılması gereken şey gereksinimlerinin tespitidir. Bu yapıldıktan sonra öğrenciye sunulan teknik imkanları sağlama ve sorumluluk vererek güven duyulduğunu hissettirmek öğrenciye özgüven kazandırır. Öğrencinin değerlendirme araçları ile gereksinimlerini karşılama yanında öğrenci öğretmen görüşmeleri ile de rehberlik çalışması kurulur. Böylece bireysel ihtiyaçları karşılanmış olan öğrenci zorlukların altından kalkmada ve problemlerin çözümünde daha aktif olacaktır. Bu süreç içerisinde bilgiye ulaşmasındaki zorlukları yenmede yol gösteririm. Öğrenci bilgiye ulaştıkça istek artacak ve zevk alacaktır.

20 Nisan 2010 Salı

GRUP HİTİT'İN MODÜL 6 SORULARINA CEVAPLARI


•Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Öğrencilerimize, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için, salt bilgiyi kendilerine vermek yerine (çünkü bilgi değişiyor)bilgiye nasıl ulaşabileceklerinin metodlarını öğretmeliyiz. Bu yüzden planlama yaparken bu doğrultuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.


•Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

ilk önce eğitimciler olarak öğrencilerimizin her birinin parmak izi kadar özel olduklarını farkında olmalıyız. Öğretim tasarımlarımızı, eğitim teknik ve metodlarını, hitap ettiğimiz öğrenci sayısı kadar çeşitlendirmeliyiz. Böylece öğrencilerimizin öz güvenlerinin geliştirilmesi ve bağımsız öğrenenler olmalarını sağlayabiliriz. Bu noktada rehberlik çalışmalarının önemini bilmekte, ihtiyaçları karşılanmış olan öğrencilerimizin karşılaştıkları problemlerin çözümünde daha aktif olacaklarının bilincindeyiz.

GRUP AHENK MODÜL 6 SORULARININ CEVAPLARI


•Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Öz-yönelim tüm bireylerin, yaşamlarının her alanında kendilerinden beklenen görevleri gerçekleştirmelerine yardımcı olan bir 21. yy becerisidir. Bu yüzden, yaşı ne olursa olsun, tüm insanlarda bulunması gereken önemli bir öğrenme özelliğidir. Öğrencilerin, özellikle de yardıma ihtiyacı olan düşük başarılı öğrencilerin öğrenmelerini geliştiren en etkili yol ara(geliştirme amaçlı) değerlendirmelerdir. Ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmelerden elde edilen bilgiler, onların bireysel ihtiyaçlarını karşılamak ve bağımsız öğrenenler haline gelmelerine yardımcı olmak için yapıcı biçimde kullanıldığında, öğrenciler öğrenmeyi öğrenme konusunda gelişim gösterirler.
Bireysel ilgi ve becerilerinden yararlanmalarına izin vermek için, öğrencilere, onları zorlayan ve içinde çalışmaktan hoşlandıkları bir ortamı seçme özgürlüğü verilebilir. Öğrencilere, öğrenmelerini nasıl paylaşmak istedikleri konusunda seçme hakkı tanınabilir. Kitap, gazete, çoklu ortam sunusu, web sitesi ya da kısa bir sahne oyunu gibi çeşitli seçenekler sunularak, öğrencilerin bilgilerini arttırmaları ve ilgi alanlarını kullanmaları sağlanır. Öğrenciler, onları zorlayacak; teknoloji kullanımı, yazma ya da rol yapma gibi yeni beceriler öğrenmelerine yardımcı olacak bir proje seçmeye teşvik edilebilir.
Yine, öz yönelim ve yönetim becerilerini kazandırmak için, öğrencilere, işbirliği, proje planlama, eleştirel ve sistemli düşünme ile yaratıcılık gibi 21’inci yüzyıl becerilerinin yanında okuma-yazmaya yönelik yıllık ve ünite amaçları hazırlatılabilir, bu amaçlara ulaşmaları konusunda gerekli çalışmalar yaptırılabilir.
Özetle, çeşitli değerlendirme stratejileri kullanarak, akran ve öz-değerlendirmeyi teşvik ederek, öğrencilerin üst düzeyde öğrenmelerine ve bağımsız öğrenen becerileri geliştirmelerine yardımcı olabiliriz.

•Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
1. Öğrencilerin öğrenme yetenekleri farklılık gösterir. Dolayısıyla bir sınıfta hem öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler, hem de üstün zekâlı ya da yetenekli öğrenciler aynı anda bulunabilir.Kavrama yetenekleri açısından farklılık gösteren bu öğrencilerin öğrenmeye karşı ilgili olmaları, öğrenme hedeflerine ulaşarak iyi notlar almaları için bireysel gereksinimlerinin karşılanması büyük önem taşır.Öğrenciler, bilgi ve becerilerini geliştirmek için, güçlü yönlerini ve ilgilerini ön plana taşıyan farklı öğrenme çevrelerine de gereksinim duyar. Öğretmenler, ara değerlendirme uygulamalarından elde ettikleri bilgilere dayanarak öğrencilerinin bireysel gereksinimlerini ve özelliklerini karşılayabilirler.
2. Grup çalışmaları yaptırılırken, bireysel faklılıklar gösteren öğrencilerin, gruplara karma olarak yerleştirilmesi önemlidir.Böylece, öğrencilerin, birbirlerinin öğrenimlerine yardımcı olmaları sağlanır. Görev dağılımı yapılırken üstün zekâlı öğrencilere daha karmaşık, uğraştırıcı, kendi amaç, ilgi ve yeteneklerine uygun; öğrenme güçlüğü çekenlere de daha anlaşılır, kendilerine özel hazırlanmış görevler verilebilir. Bu şekilde her iki tarafın da projede etkili ve istekli bir biçimde
yer alması sağlanabilir, bireysel gereksinimleri karşılanabilir.

16 Nisan 2010 Cuma

GRUP AHENK'İN MODÜL 5 SORULARINA YANITLARI


1.Öğrencilerin öğrenip, öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Proje tabanlı öğretim sürecinde, öğretmenin değerlendirme araçlarını kendisinin hazırlaması beklenmektedir Öğretmen de girdiği sınıfın yapısına, seviyesine uygun olacak değerlendirme yöntemleri geliştirebilir. Bu konuda diğer öğretmen arkadaşlarıyla görüş alışverişi yaparak, geri bildirimde bulunması öğretmenin kendisi için de faydalı olacaktır.
Öğretmen, öğrenme sürecini başlatmadan önce, öğrenci seviyesini belirleyecek, böylelikle hangi yolda ilerleyeceğini, hangi konunun üzerinde daha çok duracağını anlamasına olanak sağlayacak ön değerlendirme yapabilir. Yine proje sırasında yapılacak ara değerlendirmeler, öğrenme sürecinin eksiksiz olarak tamamlanmasına yardımcı olacaktır. Süreç sonrasında, öğrencilerin çalışmaları izlenilerek, öğrencilere konuyla ilgili sorular sorularak, ve kendilerini değerlendirmeleri sağlanarak, konuyu öğrenip öğrenmedikleri belirlenebilir.

2.Öğrencileri değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
Öğrencileri değerlendirme sürecinde aktif hale getirebilmek için, öncelikle, bu süreçte kendilerinin söz sahibi olduklarının bilincine varmaları sağlanmalıdır. Genellikle öğretmenin değerlendirmesine alışkın olan öğrenciler için, bu, yeni bir uygulama olabilir. Bu yüzden değerlendirme sürecinde ne yapmaları geretiği basit bir dille anlatılmalıdır.
Proje sırasında ve sonrasında, öğrencilerin kendilerini değerlendirmelerini sağlayacak, konuyu anlayıp, anlamadıklarını belirleyecek sorular sorulabilir. Bloglar, wikiler yardımıyla ya da sınıfta klasik yöntemlerle, arkadaşlarıyla geri-bildirim alışverişinde bulunmaları sağlanabilir.
Öğrenme süreci sırasında herhangi bir problemle karşılaşıldıysa, bu sorunların neden kaynaklandığı ve giderilmesi için nasıl önlemler alınması gerektiği konusunda tartışma başlatabilirler, önerilerde bulunabilirler.

GRUP ŞEN- MODÜL 5 SORULARINA CEVAPLAR

Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?

Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini, değerlendirme araçları kullanarak öğrenilebilir. Akran değerlendirmesi,wikiler,bloglar bu anlamda faydalı olur. Çalışmakta olduğumuz proje en fazla hangi strateji yada stratejileri kapsıyor ise onları kullanırım. Konuya ve etkinliğe göre değerlendirme araçlarından yararlanırım. Proje planları, denetim listeleri ve değerlendirme tabloları hazırlayıp kullanmak gibi. Daha derin düşünmeye ve kendi kendilerine öğrenip öğrenmediklerini değerlendirmelerine olanak tanıyan sorularla karşılaşmaları onları daha öz yönelime sevkedebilir. Sadece değerlendirme değil içerik kısmının da nasıl, hangi yöntem ve sorularla verilebileceği de önceden planlanmalıdır.

Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?

Öğrencilerin geliştirdiği ürün ya da sergiledikleri performansların niteliğini belirlemek için değerlendirme araçlarını kendimiz hazırlamalıyız. Her bölge ya da her sınıftaki öğrencilerin farklı oldukları gözden kaçırılmamalıdır. Seçilen amaçların öğrenme amaçlarımızı görmek lazım. Öğrencilerden sık sık geribildirim istemeliyiz. Değerlendirme araçları hazırlanırken dilin yalın olmasını ve anlaşılır olmasını sağlamalıyız. Ayrıca öğrencilerin kendilerini keşfetme, güçlü ve zayıf yönlerini tanıma, bir sonraki aşamayı tanımlama ve kendilerine olan güvenlerini arttırarak öğrencileri değerlendirme sürecinde aktif hale gelmelerini sağlayabiliriz.

GRUP HİTİT'İN MODÜL 5 SORULARINA CEVAPLARI




MODÜL 5 SORULARI NIN CEVAPLARI
1. Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
• Konunun başında, ortasında ve sonunda uygun değerlendirme tekniklerini kullanarak,konuyu kavrayıp kavramadıklarını anlayabilirim.
• Konuyla ilgili sorular sorarak.Öğrencilere sorulan soruların doğru cevaplarını yine öğrencilere kontrol ettirerek.değerlendirme yapabilirim.
• Çalışmakta olduğumuz proje hangi strateji yada stratejileri kapsıyor ise onları kullanırım.
• Eğer seçilen amaçlar, günlük hayatta kullanılan tipten olursa bizzat gözlemleyerek, değişiklikleri not ederek değerlendirebiliriz.
2. Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
• Öğrencilere değerlendirmede de söz hakları olduğu ve onların fikirlerinin de bu süreçteki önemi hakkında bilgi verilmeli. Böylece öğrencinin bu süreçte aktif hale gelmesi sağlanmalıdır.
• Geri bildirimi iyi kavrayan bir öğrenci tüm değerlendirme sürecinde aktif olarak rol alacaktır. Bu stratejide, öğrenciler kendi öğrenmelerine sahip çıkma, kişiler arası beceriler sergileme, yüksek kaliteli işler yapma, geribildirimi anlama ve sınıf arkadaşlarının çalışmalarını değerlendirme yeteneklerini kavramış olacaktır.
• Öz değerlendirme zaten öğrenciyi aktif hale getiriyor. Öğrencilere arkadaşlarının çalışmalarını değerlendirmelerini, ardından çalışma sahibine yaptığı değerlendirme hakkında ne düşündüğünü bildirmesini, çalışmanın artı ve eksi yönlerini birbirlerine söylemelerini sağlayabiliriz

Şelale grubunun modül 5 sorularına cevapları

Soru 1-Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Soru 2-Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
CEVAPLAR
1-Öğrenme ölçeklerini verimli bir şekilde kullanarak öğrenip öğrenmedikleri değerlendirebilirim.
—Ara değerlendirmelerle, soru cevaplarla, 3 2 1 yöntemi ile grup çalışması ise sık sık birlikte olmakla ve ünite değerlendirmesi ile değerlendirebilirim.
—Proje çalışmasına başlamadan önce üç aşamada (Proje öncesinde-Proje esnasında-Proje sonunda)gerçekleştireceğim değerlendirme araçlarını hazırlarım. Proje öncesinde, genel olarak öğrencilerimin önbilgilerini yoklayarak planıma da farklılıkları göz önüne alarak şekillendiririm. Proje yapımı devam ederken öğrencilerimle iletişim kurarak onları takip ederim ve çalışmalarını izlerim. Proje sonunda da, projeyi tamamlayıncaya kadar ki çalışmalarını da dikkate alarak, yaptıkları çalışmaları onlardan sergilemelerini isterim ve değerlendirmemi tamamlarım.

2-Akran değerlendirme, grup değerlendirme, kendini değerlendirme vb değerlendirme çeşitleri kullanarak öğrenciler değerlendirme sürecinde aktif hale getirilebilir.
—Öğrencilere değerlendirmenin önemi, gerekliliği, tarafsızlığı anlatılır ve öz değerlendirme, akran değerlendirme, ünite değerlendirmesi uygulanır.

—Öğrencilerin değerlendirme sürecinde aktif olabilmeleri için mutlaka çalışma esnasında onlarla iletişim kurarım ve akran değerlendirme, ilerleme raporları… gibi değerlendirme araçlarını değerlendirme sürecine dahil ederim. Böylece öğrenciler birbirlerine geri bildirim sağlayarak öğrenmelerine de katkıda bulunmuş olunur.

14 Nisan 2010 Çarşamba

GRUPAHENK'İN MODÜL4 SORULARINA YANITI


*Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olur?

1.Öğrenme örneği hazırlamak, öğretmenin kendisini öğrenci yerine koyarak, onun bakış açısıyla konuya yaklaşımına imkan verdiğinden oldukça önemlidir. Ünite planı, tasarım soruları içermektedir. Tasarım sorularının bir kısmı öğrencinin sorgulamasına, keşfetmesine yol açacak açık uçlu sorulardan oluşmaktadır. Aynı zamanda da sorulan sorularla ünitedeki önemli konulara dikkat çekilecektir. Dolayısıyla, bu soruların neler olması gerektiği üzerinde öğretmenin yapacağı yoğun düşünme, ünitedeki beklentilerinin de daha açık bir şekilde belirlenmesine zemin oluşturacaktır.

2.Öğrenme örneği hazırlanılarak, öğrencilerin ünite boyunca gerçekleştirmesi gereken etkinlikler daha kolay belirlenebilir. Hazırlanacak projeler, ünitenin vermeye çalıştığı bilginin anlaşıldığını göstermelidir. Bu bakış açısıyla, ne tür projeler hazırlatılabileceği, sınıflara uygun olacak şekilde belirlenebilir.

3.Yine öğrenme örneği hazırlanılarak, öğrencilerin kendi projelerini hazırlarken hangi 21.yy ve üst düzey düşünme becerilerine ulaşacakları da daha açık bir şekilde belirlenebilir.

*Öğrencilerin projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?

1.Öğrencilerin, öğrenme amaçlarına ulaşabilmeleri için, proje hazırlamadan önce tam olarak ne hazırlamaları gerektiğini iyice kavramaları gerekir. Bu yolda en büyük rehberleri, öğretmenleri olacaktır. Bu sebeple, öğrenciden istenilen görevler net bir şekilde açıklanmalıdır. Yine proje uygulaması sırasında, öğretmenin desteği ve takibi devam etmeli, öğrenciler takıldıkları noktalarda öğretmenlerinden yardım alabilmelilerdir. Yapılacak ara değerlendirme ve kontroller hangi yolda ilerlenildiğini, amaçlara erişme konusunda doğru yolda olunup, olunulmadığını belirlemede faydalı olacaktır.

2.Eğer grup çalışması yapılıyorsa, ve grubu oluşturan öğrencilerin her biri öğrenme amaçlarına ulaşmada aynı oranda istekli ve kararlı değilse, o zaman bütün öğrencilerin katılımını sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Bu sebeple, ara ve proje sonu değerlendirmelerin yapılması uygun olacaktır. Aynı şekilde;proje hazırlanmasında her bir öğrencinin aktif olarak rol alabilecekleri eşit görev dağılımı yapılması da faydalı olacaktır.

3.Öğrencilerin proje hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşabilmesinin diğer bir yolu da, öğrencinin yaşına ve seviyesine uygun olan konularda proje hazırlatılmasıdır.Ne yazık ki pek çok öğrenci, proje hazırlarken bırakın yardım almayı, ön hazırlık bile yapmadan, üzerinde çalışmadan, projeyi başkalarına yaptırmaktadır. Özellikle, yabancı dil dersinde bu, çok karşılaşılan bir olaydır. Bu konuda veliler de bilinçli olmalı, çocuklarını, projelerini kendilerinin hazırlaması konusunda yönlendirmelilerdir.

GRUP ŞEN- MODÜL 4 SORULARINA CEVAPLAR

Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?

Öğrenme örneği sonuçta bir kaynaktır. Bilgi her zaman geliştirilmeye açıktır. Üniteden beklentilerimizi geliştirmemize bir örnek teşkil edecek, yapılacak çalışmaların bir üst seviyeye ulaşmasını sağlayacak sürecin uygun bir şekilde çalışmasına neden olacaktır. Sunum hazırladıkları süreç içinde konuyu öğrenip öğrenmediklerini tartmak için kısa cevaplı testler hazırlamak ya da konuları ile ile ilgili anket çalışmaları hazırlamakla olabilir. 21 .yüzyıl becerilerine cevap verebilecek teknikleri kullanarak öğrenme örneğini hazırlamak öğrencilerin üst düzeyde bilgi ve becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?

Planlama yapılırken, öğrencilerin görüşleri ve isteği doğrultusunda hareket edilmesi ve öğrencilerin bu sürece dahil olması ile amaçlarına ulaşabileceklerini düşünüyorum. Projeler hazırlanırken süreç içinde sürekli izlenir. İzleme sırasında sorular sorarak öğrenciler öğrenme amaçlarına yönlendirilir. Getirilen proje ve fikirler nasıl sorusu ile yönlendirilebileceğini düşünüyorum.

Şelale Grubunun modül 4 sorularına cevabı

*Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?

Cevap 1: Günlük veya yıllık planlarımızda olduğu gibi daha sonra yapacağımız çalışmaların ön etüdünü yapmış oluruz ve hatalarımızı eksiklerimizi daha iyi görürüz.

Cevap 2:Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi aktiviteleri arttıracaktır.

*Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?

Cevap1: Öğrencilerin paylaşımı kullanmalarını teşvik ederek ve belirli aralıklarla çalışma sürecini takip ederek emin olunabilir.

Cevap 2:Öğrencilerin kapasitelerine uygun görevlendirmeler yapılmalıdır.

Şelale Grubunun modül 4 sorularına cevabı

Şelale Grubunun modül 4 sorularına cevabı

GRUP HİTİT'İN MODÜL 4 SORULARINA CEVAPLARI



MODÜL 4 SORULARI
• Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
1. Belirlenen öğretim programı tasarım sorularını cevaplamalıdır. Herkesin rolleri açıkça belirlenip, beklentiler açık hale getirilmelidir. Böylece herkesin yapacakları netleşmiş olacaktır.
2. Öğrenme örneği hazırlanırken ünite planını da gözden geçirme fırsatı doğacaktır. Eksik ve düzeltmelerin yapılması için bir fırsat oluşacaktır.
3. Öğrenme örnekleri konuyu dağınıklıktan kurtarır, konunun sistematik bir şekilde aktarılmasını sağlar.
4. Verilen kavramların, becerilerin ve bilginin anlaşıldığını öğrenci gösterebilmelidir.
5. Üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl becerilerinin kullanıldığı sergilenmelidir.
6. Öğrenciler verilen kazanımlarla gerçek dünya arasında bağ kurabilmelidir.
7. Öğrenme örneği hazırlamak, içeriği hedefle ve öğretim durumlarıyla birleştirdiği için öğrencinin öğreneceği hedefler soyut birer amaç olmaktan çıkıp, somut birer araca dönüştüğü için öğretim sürecini tasarlamada bize yardımcı olur.
8. Doğru teknolojinin doğru biçimde ve etkili kullanılması gerekir. yani teknolojiyi yanlış kullanarak öğrencinin kafasında soru işareti oluşturmamalıdır. her zaman teknoloji bakımından bir adım ilerde düşünülmeli. Bir teknolojinin kullanıp kullanılmayacağı kararı, o teknolojinin öğrenme amaçlarının ulaşılmasına ne ölçüde yardımcı olabileceğine bağlı olarak verilmelidir.
• Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?
1. Değerlendirme şablonlarından yararlanırım.
2. Eğer elektronik ortamda hazırlanmış bir uygulama ise bu konuda yapılacak ufak bir uygulama ile kimlerin dosyaya eriştiğini takip etmek mümkün olacaktır. Ayrıca ilerlemede takip de benzer bir şekilde yapılabilir.
3. Projenin tüm aşamalarında iyi bir rehberlik ve yönlendirme çalışması ile öğrencilerin motivasyonunu sağlarım.

12 Nisan 2010 Pazartesi

şelale grubu modül sorularına cevaplarımız

1.Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Öğrencilerin kalıcı öğrenmeleri üzerinde internetin etkisi tartışılmazdır. Öğrenciler internet yardımıyla bilgi edinebildikleri gibi bu bilgileri çok kısa ve masrafsız bir şekilde paylaşımını da gerçekleştirebilirler. Ayrıca daha kısa bir sürede daha çok bilgiye ulaşabilirler. Fakat öğrencilerimize internette ulaştıkları bilgilerin güvenilirliği konusunda dikkatli olmaları gerektiğini öğretmeliyiz.

2.Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için öğrencileri araştırmalarını yapmaları için google, yahoo gibi arama motorlarına yönlendirilebilir. Eğitim içerikli sitelerde dolaşmalarını ve üye olmalarını isteyebiliriz. Ayrıca paylaşımlarını gerçekleştirmeleri için de wikiyi, sohbet odalarını kullanmaları faydalı olacaktır. Kaynak kontrolünü yapmaları sağlanmalıdır.

3.İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?

İnternet yerinde kullanıldığında oldukça faydalı bir iletişim ve bilgi kaynağı. Ancak özdenetime sahip olmadığı için internette faydalı ve faydasız bir sürü şeye rastlanmaktadır. Çocuklarımızda yaş itibariyle o bilgilerin hangisin faydalı ya da zaralı olduğunu ayırt edemeyebilirler. Bunu çocuklarımıza anlatmalıyız. Ayrıca buldukları bilgileri başka kaynaklardan da kontrol etmelerini öğretebiliriz onlara. Unutmayalım kontrolsüz güç güç değildir. İnternet faydalıdır ama kontrol edilirse. İstenilen bilgiye ulaştırıyorsa bizi faydalıdır.
İnterneti uygun biçimde kullanmaları konusunda gerekli bilgileri detaylı olarak verilebilir. Evlerinde sürdürecekleri uygulamalar için de velileriyle irtibat halinde olup, onları bu konuda neler yapması gerektiği konusunda yardımcı olunmalıdır. Ayrıca filtreleme programı kullanılabilir. Öğrencilerin araştırdıkları bilgiler hakkında da konuşup, detaylar incelenir. Velilerde çocukları internetin başındayken kısa ziyaretlerle kontrollerini yapmaları konusunda yüreklendirilmelidirler.

Tebrik


Arkadaşlar şu ana kadar blogdaki yayınlarınızı - hem modül sorularına cavaplarınızı hem de kursla ilgili görüş ve yorumlarınızı- zevkle takip ediyorum. Her şey çok güzel gidiyor. Ayrıca bloğumuzu bir paylaşım yeri olarak kullanmanız da beni sevindirdi. zaten blogların amacı paylaşımdır. Tebrik ederim. Başarılarınızın devamını dilerim :)


Bu da nazar boncuğunuz :)

GRUP ŞEN- MODÜL 3- CEVAPLARI

Bu modül(3), öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde internetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet oldu.İnternet sayesinde öğrencilerin derse ve konuya ilgileri arttı,görseller öğrencilerin daha fazla ilgisini arttırıyor. Soran sorgulayan öğrenciler olmaya başlıyorlar.
İnternet öğrenmeyi zevkli ve eğlenceli hale getirmekte, internet üzerinden duydukları, gördükleri bilgileri daha kolay hatırlamalarına neden olmaktadır. Böylece dersler monotonluktan uzaklaşmakta daha zevkli hale gelmektedir.
İnternet sayesinde kalıcı öğrenme gerçekleşmekte, bilgiler hafızaya yerleşmekte ve tekrar aynı konuya dönüldüğümde " biz bu konu hakkında bilgisayarda şunları yaptık" diyerek bilgi geriye dönmektedir.


Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
Bilgi edinme süreçlerinde interneti güvenli kullanmaları için sürekli telkinlerde bulunur neler yapabilecekleri hakkında tartışırım.Bilgiye ulaşmada en kısa ve en güvenilir yolları gösterir ve gerekli programların nasıl kullanılacağına dair bilgiler sunarım.

İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?
Özellikle okul bilgisayarlarında bulunan filtreler sayesinde öğrencilerin karşılaşacakları olumsuz etkilerden korunmaları için okulda bulunan teknoloji sınıflarında internete girmek daha güvenli. Yinede karşılaşılıbilecek olası sıkıntıları engellemek için öğrencilerin sık sık kontrollerde bulunulması önemlidir.

GRUP HİTİT MODÜL 3 SORULARININ CEVAPLARI




1.Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Öğrencilerin kalıcı öğrenmeleri üzerinde internetin etkisi tartışılmazdır. Öğrenciler internet yardımıyla bilgi edinebildikleri gibi bu bilgileri çok kısa ve masrafsız bir şekilde paylaşımını da gerçekleştirebilirler. Ayrıca daha kısa bir sürede daha çok bilgiye ulaşabilirler. Fakat öğrencilerimize internette ulaştıkları bilgilerin güvenilirliği konusunda dikkatli olmaları gerektiğini öğretmeliyiz.

2.Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için öğrencileri araştırmalarını yapmaları için google, yahoo gibi arama motorlarına yönlendirilebilir. Eğitim içerikli sitelerde dolaşmalarını ve üye olmalarını isteyebiliriz. Ayrıca paylaşımlarını gerçekleştirmeleri için de wikiyi, sohbet odalarını kullanmaları faydalı olacaktır. Kaynak kontrolünü yapmaları sağlanmalıdır.

3.İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?

İnternet yerinde kullanıldığında oldukça faydalı bir iletişim ve bilgi kaynağı. Ancak özdenetime sahip olmadığı için internette faydalı ve faydasız bir sürü şeye rastlanmaktadır. Çocuklarımızda yaş itibariyle o bilgilerin hangisin faydalı yada zaralı olduğunu ayırt edemeyebilirler. Bunu çocuklarımıza anlatmalıyız. Ayrıca buldukları bilgileri başka kaynaklardan da kontrol etmelerini öğretebiliriz onlara. Unutmayalım kontrolsüz güç güç değildir. İnternet faydalıdır ama kontrol edilirse. İstenilen bilgiye ulaştırıyorsa bizi faydalıdır.
İnterneti uygun biçimde kullanmaları konusunda gerekli bilgileri detaylı olarak verilebilir. Evlerinde sürdürecekleri uygulamalar için de velileriyle irtibat halinde olup, onları bu konuda neler yapması gerektiği konusunda yardımcı olunmalıdır. Ayrıca filtreleme programı kullanılabilir. Öğrencilerin araştırdıkları bilgiler hakkında da konuşup, detaylar incelenir. Velilerde çocukları internetin başındayken kısa ziyaretlerle kontrollerini yapmaları konusunda yüreklendirilmelidirler.

GRUP ŞEN- MODÜL 3 CEVAPLARI

Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?

İnternet gerek bilgiye ulaşma, gerek bilgiyi çeşitlendirme ve alternatif bilgilere ulaşma açısından çok verimli bir araç. Eğer hem öğretmen hem de öğrenci internetten faydalanabiliyorsa bu kanalla öğrenciyi kontrol edip yönlendirebilme fırsatı da olacaktır. İnternetin uygun biçimde kullanımını sağlamak için de proje için gerekli sitelere öğretmen tarafından önceden girilip ona göre yönlendirme yapılabilir.

GRUP ŞEN-MODÜL 1 CEVAPLARI

Projeler, öğrencilerimin öğretim programındaki kazanımlara (amaçlara) ulaşmaları ve 21. Yüzyıl Becerilerine sahip olmaları için nasıl yardımcı olabilir?
Öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesi için proje yaklaşımını nasıl kullanabilirim?

Klasik metodlara bakarak bilgisayar, daha doğrusu internet temelli projeleri kullanmak kesinlikle öğrenciler için daha ilgi çekici olacağından öğretim programındaki hedeflere ulaşmada bizlere kolaylık sağlayacaktır. Proje hazırlarken zaten öğrenciler 21. yy. teknolojisini kullanacaklar. Seçilecek proje konuları da 21. yy. becerilerini içeren konular olursa bu becerilere sahip olmaları kolaylaşacaktır. Ayrıca proje konularının doğru seçilmesi onların daha kalıcı öğrenmelerine olanak sağlayacaktır.

Grup Ahenk'in Modül 3 sorularına yanıtı


GRUP AHENK
Bir öğretmen için internet kullanımı "dersin işlenişini etkili kılma, öğrenci motivasyonunu sağlama ve işlenilen konudan en üst seviyede verim elde etme" hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırıcı nitelikte olmalıdır. Ünite işlenişi sırasında öğrencilerin dikkatini çekebilmek, onları konuya yoğunlaştırabilmek, dersi daha anlaşılır ve zevkli hale dönüştürebilmek için internet kullanımından faydalanılarak elde edilen bilgilerden ve görsellerden hazırlanan dikkat çekici ve akılda kalıcı sunular hazırlanabilir, slaytlar izletilebilir. Öğrencilere grup çalıştırması yaptırılarak, internet kullanımı gerektiren projeler hazırlatılabilir. Ancak, öğrencinin internet kullanımını denetlemek, internetin fayda sağlamak yerine zarar getirmesine engel olmak, bir öğretmen için en az konunun başarılı bir şekilde sunulması kadar önemli olmalıdır. Öğrencinin internet erişimi güvenilir kaynaklardan yaptırılmalı, sınırlı sürede görevini tamamlaması sağlanmalıdır. Her bir grup üyesine eşit derecede görev dağılımı yapılarak, herkesin etkin bir biçimde rol alması sağlanmalıdır.Öğrenci kendisine tanınan sınırlı internet erişimi sayesinde amacından başka konulara yönelebileceği fırsatlar bulmamalıdır. Farklı projelerde farklı grup başkanları seçilerek ve bu şekilde yıl içerisinde her bir öğrenciye başkan olma şansı tanınarak, grubun internet kullanımı, seçilen başkanların yardımıyla da denetlenebilir.


11 Nisan 2010 Pazar

"GURUP HİTİT" DEN HERKESE SELAMLAR...

GURUP HİTİT "NİHAT ÖRS, KASIM GÜLERYÜZ, KERİM KILIÇARSLAN VE BANU ÖZDİL YÜCEL " DEN OLUŞMUŞ BİR ÇALIŞMA GURUBUDUR. ÇALIŞMA KONUMUZ ANADOLU MEDENİYETLERİDİR. DİĞER GURUPLARA BAŞARILAR DİLERİZ ...

Modül Soruları * Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?* İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabi

sınıf adına o sınıf öğrencilerinin kaydolabileceği bir blog oluşturup o blogda yayınlanmak üzere çeşitli araştırma ödevleri verilebilir.
interneti öğrenme sürecinde daha etkin bir şekilde kullanmak için internetin zararları mutlaka anlatılmalıdır.
internette geçirilen süre de mutlaka sınırlı olmak zorunda.

grubumuz

bizler uğur dağlı zahide bora zeynal güler ve günnur ayan olarak grup adımıza şelale grubu olarak karar verdik

10 Nisan 2010 Cumartesi

GRUBUMUZ

Bizler Dursun Cevizci, Şahin Ertürk, Şule Şamlı, Gül Esin Tezgül bir araya gelerek, grubumuzun ismini "GRUP AHENK" olarak belirledik. Diğer gruplara selamlar...

9 Nisan 2010 Cuma

GRUP İSMİ

Bizler Erhan Çevik, Dursun Şen, Selma Bozkurt ve Serdal Efe bir araya gelip istişare ettik; grubumuzun isminin "GRUP ŞEN" olmasına karar verdik. Herkese selam...

7 Nisan 2010 Çarşamba

Allah arkadaşlarıma sağlık ve sıhhat versin.

Bülent Bey'e çok üzüldüm.Dün gurup çalışmasından erken ayrılmamın sebebi moralimin iyi olmaması idi.Özür dilerim.Çalışmalara yoğunlaşamadım.Her zaman söylerim koca bir bütün olmak kolay değil ama mümkünsüzde değil.Acılarımızı ve sevinçlerimizi paylaştıkça bütün olmaya başlamışız demektir.Saygılarımla.

6 Nisan 2010 Salı

eşleş paylaş arkadaşlarıma merhaba

hepimize iyi çalışmalar arkadaşlar

Afiş 1

öğrenme ve oyun

Bilgisayarın başında oturdukça bu sihirli kutunun imkanlarının ne kadar geniş olduğunu görüyor insan. Biraz mesafeli yaklaşıldığında matematiksel bir sistematiğin aktif oyuncusu olarak bilgisayara hükmettiğini kavrıyorsun. Öğrenmekle oyun arasındaki anlamlı bağı burada görmek mümkün. Kurs çalışmaları bende bu yargıyı oluşturarak, bilgisayara bakışımı olumlu yönde etkiliyor.

5 Nisan 2010 Pazartesi

ACI GERÇEKLER ....

Sabah kalk okula git ,öğleden sonra işlerinle ilgilen,akşam çocuğu al babaya teslim et,ordan kursa koş , ewde çoluk çocuk aç ..sefil.. biçare.. (:

Ewe girdiğin anda bu ne kursuymuş bakışları arasında yemeği hazırla,çucukla ilgilen,bulaşık ws.ws

Şaka bir yana .. Henüz 9 yıllık öğretmenim we bu kursun ileride faydalı olacağını düşünüyorum.Keşke bilgisayarı daha iyi bilsem de daha zewk alarak bu işe eğilebilsem.Umarım 5 günün sonunda kalıcı bilgilere sahip olabilirim...

Tüm arkadaşlara başarılar, sewgiler, saygılar ....

kurs hakkında

Bu kursun faydalı olacağına inanıyorum. Ancak alt yapı eksiklikleri çok fazla.Bu kurstaki amaç bilgisayarı bilen kişilere ders işleyişi anlatmak olduğuna göre biz kursiyerler eksik bilgisayar bilgimizle ne derece başarılı oluruz!! Kaldıki kurs gördüğümüz laboratuvar bilgisayarlarının hızı da ayrı bir engel. Diğer taraftan teknolojiyi eğitimde kullanabilmek için öğretmen, öğrenci ve velinin birlikte bu yeni sistemden haberdar olması gerekmez mi? Yine de bunca engellere rağmen bu kurstan ve teknolojinin nimetlerinden en fazla faydalanmak bizim hedefimizdir...

Teknolojik iletişim çağı

Arkadaşlar, teknolojik iletişim çağındayız;ama maalesef teknolojinin çok gerisindeyiz.Teknolojik eğitimi kullanmak için çok geç kaldığımızı düşünüyorum."Ağaç yaş iken eğilir." Atasözünden yola çıkarsak,bu eğitimin lise veya üniversite yıllarında verilmesinin daha yararlı olcağını düşünüyorum. Yine de öğrenmenin yaşı yoktur. Kolay gelsin arkadaşlar.

Dipnot

Bu arada önceki yorumumu okuyan arkadaşlarım, bir de yorum yapmayı isteseydin ne kadar yazardın diye düşünüyorlardır sanırım.İnanın kısa kestim:)

Bu kurs biter mi

Bir formalite kurs daha." Uygulanabilirliği var mı, öğretmenler buna istekli mi, bu saatte gelebilirler mi, her gün iki saat internete ulaşabilirler mi?......." gibi sorular hiç akla gelmemiş. Bu yaştan sonra zorunlu kurs insanın ağırına gidiyor. Kursun gerekliliğine inandırın insanlar gönüllü gelsinler. Ayşe Hanıma ve kurs arkadaşlarıma selamlar.

Kursumuz hakkında görüşlerim.

İntel öğretmen kursunun çağdaş eğitim öğretim bakımından faydalı olacağına inanıyorum. Teknolojik imkanların vakit geçirmeden eğitimde kullanılması iyi olur. Kurs bu amaca hizmet ediyor. Gümümüz öğrencilleri bilgisayarla içli dışlı. Onların günlük hayatlarında bilgisayar teknolojisi önemli bir tutuyor. Daima ellerinin altında. Ayrıca diğer ülkelerle iletişimin temel aracı. Bu sebeplerle onu ikinci plana atmamız mümkün olmadığına göre en uygunu bundan daha faydalanmaktır. Kursumuz bu bağlamda atılmış ileri bir adımdır bence.

Kurs hakkındaki yorumlarım...

Aslında kursun en azından yüzyüze kısmını bitirmeden çok fazla yorum yapmak istemiyorum.Ancak insanın kendisini geliştirmesine imkan tanıyan her türlü kursun faydalı olacağına inanıyorum.Gençlerin bilgisayar kurdu olduğu bu dönemde, pratikte uygulamasam bile öğrencilerim karşısında bilgisayardan anlar pozisyonda olmak isterim. Bu yüzden kursun artılarının olacağı kesin. Ben, öğrencilere, inernetten bulup, çıktı almak suretiyle proje ödevi hazırlatmayı çok fazla onaylamıyorum.Öncelikle arama motorundan konuya direkt olarak ulaşıp, çıktı aldıkları için araştırıcı özelliğinin olmadığına inanıyorum.Zaten çoğu öğrencide kendisi bulmayıp, interneti olan birinden yardım istiyor.Bu bağlamda ,henüz uygulamasakta, sunum yapma yoluyla proje ödev hazırlamalarının çok daha faydalı olacağına inanıyorum.En azından proje hazırlarken hem bilgisayar kullanımını pekiştirip,hem de çalışmalarından zevk alarak konuları daha kalıcı olarak kavrayabilirler.Bu yüzden kursta proje hazırlama,sunum yapma gibi konuları işlemeyi merakla bekliyorum.
Tabiki öğrenilenler uygulanabildiği takdirde kalıcı olacaktır.Bunun içinde öğretmenlerin ve öğrencilerin bilgisayara kolayca ulaşabilmesi gerekir.Oryantasyon kapanışındaki anketi doldururken, sınıflarda bilgisayar olduğunun varsayıldığını farkettim. Özel okulları bilemem ama devlet okullarında böyle bir imkanın olduğunu sanmıyorum.Bırakın bilgisayar başına düşen öğrenciyi, bilgisayar başına düşen öğretmeni hesaplamak gerekir öncelikle... Sınıflara diz üstü bilgisayarlar getirilse bile ,kablosuz internet yok okulumuzda.(Ülkemizde kişisel internet kullanım ücretlerinin çok da ekonomik olmaması işin diğer bir yönü) Bu tür altyapı sorunlarının giderilmesi, öğrenilenlerin uygulanabilirliği açısından önemli bence.
Son olarak temel derslerde yer alan bilgilerin çok fazla anlaşılır olmadığına ben de katılıyorum. Bilgileri okurken sürekli olarak başka pencerelere yönlendirilmesi de işi daha da karmaşıklaştırıyor bence. Bu kadar ayrıntılı, girişli çıkışlı olmayıp daha öz ve sade bir anlatım olsaydı, daha faydalı olabilirdi. Teşekkürler...

intel kursu

Bu kurs çağdaş eğitimin bir parçası olduğu söyleniyor.Fakat iyi anlatılamamış.Temel bilgisayar bilgisi eksik olduğu için, verimli olmuyor. Bizler kursun tam olarak ne işe yaradığını anlamış değiliz.Modül bilgileri kötü bir çeviri, anlaşılmıyor.Verilen örnekler anlaşılmıyor.Kurs sonunda bütün öğretmenler bir şey anlamadığını söylüyor.

Görüş

Kursun yararlı olabileceğini düşünüyorum ancak öncelikle teknoloji alt yapısının bulunması gerekir.Yani tüm öğretmenlerin evlerinde bilgisayar ve internet bağlantısı bulunması gerekir zira okullarda hem zaman açısından hem de internet erişimi açısından sınırlılıklar bulunmaktadır.Bunun dışında kurstan yararlanacak öğretmenlerin temel seviyede de olsa bilgisayar kullanabiliyor olması gerekir.Oysa bir çoğumuz bilişim teknolojilerine yabancıyız.Son olarak kursun zamanlamasınında uygun olmadığını düşünüyorum.Şöyle ki ben ve diğer arkadaşlarım bu kursa devam etmek amacıyla ailemize ayırmamız gereken bir zaman diliminde,günün stresini ve yorgunluğunu üzerimizden atmadan kursa devam etmek zorunda kalıyoruz, hal böyle oluncada moral-motivasyon ve verimliliğimiz ister istemez düşmektedir.Saygılarımla...

merhaba

bu kursun benim gibi bilgisayardan çok anlamayan arkadaşlarım için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.yalnız kursun okul çıkışı yorgun anımıza ve sınav dönemine denk gelmesi verimimizi biraz azaltıyor.ancak kurs öğretmenimiz Ayşe Bezgin'in yardımları ve iyi anlatımıyla yeni bilgiler öğrendik.şimdiden kendisine teşekkür ediyor kurs arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

merhaba

MERHABA SEVGİLİ ARKADAŞLAR. YÜZYÜZE EĞİTİMİN İLK GÜNÜNDE SİZLERLE BERABER OLMAK ÇOK GÜZELDİ. UMARIM DİĞER GÜNLERDE DAHA GÜZEL OLACAKTIR..
EVE GELİNCE ŞÖYLE BİR DIŞARDAN BAKTIM HEPİMİZE ÇEŞİTLİ BRANŞ VE YAŞ GRUPLARINDAN OLMAMIZA RAĞMEN HEPİMİZİN ORTAK BİR DAVRANIŞI DİKKATİMİ ÇEKTİ "CANLA BAŞLA KURSTA, AYŞE HOCAMIN VERDİĞİ DİREKTİFLERİ NASIL YERİNE GETİRİYORUZ VE BAŞARMAYA ÇALIŞIYORUZ" İŞTE BENCE İŞİN ÖZÜ BU.. BİZLER GERÇEKTEN ÖĞRENMEYİ SEVEN, FIRSAT TANILINCA KENDİNİ GELİŞTİREN BİR GRUBUN (ÇORUM ATATÜRK LİSESİ ÖĞRETMENLERİ) EN GÜZEL ÖRNEĞİYİZ... BU GRUBUN BİR PARÇASI OLMAKTAN ÇOK MUTLU OLDUM.. YARIN GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE.. HEPİMİZE İYİ ÇALIŞMALAR..

deneme

yorum yok

31 Mart 2010 Çarşamba

Merhaba kurs arkadaşlarım

Artık her akşam saat 22.00 sularında bilgisayarı açmadan duramıyorum. Çalışmaları dikkatle takip ediyorum. Bilgisayar kullanmak yeni bir iletişim tarzı, bu kesin.

selam

nihayet üye olmayı becerebildim

30 Mart 2010 Salı

merhabalar..

yanımda sıkı bir yardımcım olmasa bu işin içinden zor çıkardım :)) herkese kolay gelsinn...
sonunda başarabildim

merhaba

hepimize kolay gelsin

SELAM

Selam.Ben Günnur.Burada sizlerle birlikte olmak çok güzel.Bu kursta çok yararlı bilgiler edineceğimi ve çok güzel paylaşımlarda bulunacağımı düşünüyorum.Bunun için çok heyecanlıyım.Hepimize başarılar diliyorum.

merhaba

birşeyler yapıyorum ama ne yaptığımın farkında değilim

selam

Ayşe Hanım mesajınızı aldım . iyi akşamlar

merhaba

Hepimize kolay gelsin.

merhaba

merhaba...

29 Mart 2010 Pazartesi

herkese merhaba

Allah yardımcımız olsun tam da yazılı dönemi çok kötü oldu çook

merhaba

Merhaba, bu gün ödevimi yaptım.Herkese kolay gelsin.İyi akşamlar!
merhabalar..

merhaba

herkese merhaba

Herkese Merhaba

İyi akşamlar arkadaşlar. Herkese kolay gelsin.

Herkese Merhaba

Değerli arkadaşlar sizlerle güzel bir kurs dönemini paylaşacağımıza ve bu kursu başarılı bir şekilde tamamlayacağınıza inanıyorum :) İyi çalışmalar.
Arkadaşlar sizlere anlattığım basamakları takip ederek giderseniz sizin de bu mesaj gibi mesajınız ana sayfada görünecektir. Kolay gelsin.

22 Mart 2010 Pazartesi

HOŞ GELDİNİZ

Grup 4 kursiyerlerimize başarılar dilerim